Succesverhaal Zorgorganisatie

Gooien met een bal van 5 kilo is mijn favoriet

Sporten is een uitlaatklep voor Willem (31). Maar de sportschool is hem veel te druk. Gelukkig hebben Kevin en Jeroen van Pro-Fit Sports daar iets op gevonden: ze komen naar Willem toe! Twee keer per week sporten ze samen op de parkeerplaats vlak bij Willems huis. “Na het sporten is mijn hoofd leeg.”

“Vroeger op school was gym mijn lievelingsvak”, vertelt Willem. “Dat gevoel is weer helemaal terug. Ik kan weer lekker bewegen!”. De ‘sportjongens’ noemt hij Kevin en Jeroen. Krachttraining vindt hij het leukst. “De sportjongens bedenken de oefeningen en ik voer ze uit. Dan moet ik bijvoorbeeld grote touwen bewegen zodat ze golvend op de grond slaan. Maar mijn favoriet is gooien met een bal van 5 kilo. Als ik boos ben op iemand of iets lukt niet, kan ik dat eruit gooien. Ik ben best wel stressgevoelig. Sporten is een uitlaatklep.”

Potje voetbal
Die 5 kilo vindt Willem al helemaal niet zwaar meer. “We proberen nu ook af en toe een bal van 10 kilo. Ik merk echt dat mijn conditie vooruitgaat. Ken je die oefening dat je tegen de muur moet ‘zitten’? Heel zwaar voor je benen. Die houd ik steeds langer vol. En ik ben minder duf.” En als hij zich een dag niet zo goed voelt, maken de sportjongens de oefeningen gewoon wat minder zwaar. “Of we doen even iets ontspannends tussendoor, een potje voetbal. Vroeger wilde ik altijd tot het gaatje gaan. Ik heb geleerd dat niet meer te doen. Daar houden ze rekening mee.”

Fan van Feyenoord
En niet onbelangrijk: de sportjongens zijn superaardig, aldus Willem. “We maken altijd een praatje, meestal over voetbal. Ze zijn allebei fan van Feyenoord en dat ben ik ook. Dan bespreken we hoe Feyenoord gespeeld heeft in het weekend.” De sportjongens geven ook tips. “Ze leggen uit dat het niet gaat om hoe lang ik sport, maar dat ik de oefeningen goed doe.” Maar het allerbelangrijkste is dat ze sporten mogelijk maken voor Willem. “Ze komen me halen, we gaan naar buiten en we kunnen beginnen. Ik hoef niet eerst naar de sportschool te fietsen. Dat maakt de drempel écht lager.” En na afloop is hij zo weer thuis. “Met een voldaan gevoel. En met een leeg hoofd. Na het sporten voel ik me beter.”

Mensen blij maken met sporten
“Precies, we willen de drempel verlagen”, zeggen Kevin en Jeroen. “Wat beschrijft Willem dat goed. Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om op een leuke en gezellige manier te sporten. Maar de sportschool is niet voor iedereen bereikbaar. Voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een beperking of een aandoening is de drempel vaak veel te hoog.” Kevin en Jeroen kunnen het weten, want ze werkten jarenlang in een sportschool. “Daar kennen we elkaar van. Op een gegeven moment besloten we samen iets te gaan doen. Omdat we mensen blij willen maken met sporten.”

De wekker zetten om te sporten
Hun bedrijf Pro-Fit Sports bestaat 6 jaar. “Ons uitgangspunt is dat sporten leuk moet zijn”, vertellen Kevin en Jeroen. “En dat iedereen het kan. Daarom houden we het heel persoonlijk. We maken er een leuk moment van. De cliënten van De Haardstee waarderen dat. Cliënten die altijd laat gaan slapen, zetten hun wekker om met ons te kunnen sporten. Ze motiveren elkaar ook. Op de locaties zien we de groepen steeds groter worden. We horen ook terug dat de sfeer op locaties verbetert. Door het sporten gaan cliënten op een andere manier met elkaar om.”

Cliënten helpen om gezond te blijven
De Haardstee investeert zelf ook in het sporten. Kevin en Jeroen. “De samenwerking verloopt vlekkeloos, we hebben korte lijntjes. De begeleiding is altijd vrolijk als we langskomen. Laatst heeft de directeur zelfs een keer een meegedaan op een locatie. Dat vonden de cliënten geweldig! Die betrokkenheid zien we bij geen enkele andere organisatie. De Haardstee wil haar cliënten helpen om gezond te blijven. Door het sporten samen met ons op locatie te regelen, maken ze het verschil.”

 

Fotograaf: Patrice Börger
Tekst: Ingrid Brons (Stichting De Haardstee)